• Vianočná pošta

          • Žiaci V. a VI. triedy sa zapojili do projektu Vianočná pošta.

            Vyrobili vianočné pozdravy, ktoré poslali na konkrétne adresy seniorov v DSS. Potešili tým starkých, ktorí už nemajú nikoho.

            Tešíme sa, že máme takých empatických žiakov.

          • OZNAM - Školská jedáleň

          • Oznamujeme všetkým stravníkom, že odhlasovať zo stravy za mesiac december sa môžu do 16. 12. 2022 z dôvodu objednávok tovaru a mäsa.

            Po tomto termíne sa  neodhlasuje !

             

             

             

          • Výhra vo výtvarnej súťaži

          • Žiaci V. triedy sa v októbri zapojili do výtvarnej súťaže Cestujeme bezpečne autobusom vyhlásenou spoločnosťou ARRIVA v rámci Európskeho týždňa mobility 2022. Vytvorili krásne práce, ktoré sme poslali do sídla spoločnosti.

            Za svoju šikovnosť a kreativitu boli od spoločnosti ARRIVA odmenení výletom do ZOO.

          • ABECEDA ZDRAVIA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ABECEDA ZDRAVIA .

            Dňa 25.11.2022 sme mali v materskej škole vzácnu návštevu. Kamaráti Alex a Katarínka prišli deťom porozprávať čo je prospešné pre ich zdravie. Deti spoznali niektoré písmená abecedy a zopakovali si rôzne druhy ovocia a zeleniny. Bolo to predpoludnie plné smiechu, tanca a zábavy.

            Viac:

            https://zsbreza.edupage.org/text/?text=text/text14&subpage=5

        • Tvorivé dielne
          • Tvorivé dielne

          • Uplynulý týždeň sa na našej škole niesol v duchu kreativity. Žiaci mali možnosť zapojiť sa do tvorivých dielní s vianočnou tematikou. K Vianociam neodmysliteľne patria medovníky, vianočné oblátky, vonné sviečky a dekorácie. Toto všetko bolo súčasťou tvorivých dielní a výsledkom boli plné stoly nádherných dekoratívnych predmetov a chutných dobrôt.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne.

          • Kvalifikácia do okresného kola vo florbale

          • Dňa 16.11.2022 sa žiaci VIII. a IX. ročníka  zúčastnili florbalového turnaja v ZŠ s MŠ Zákamenné. V kvalifikácii do okresného kola sa naši chlapci nedali zahanbiť a vybojovali si účasť vo „finálovom“ zápase so ZŠ s MŠ Krušetnica, v ktorom až na nájazdy prehrali o jeden gól. Zápas bol veľmi dramatický a plný napätia, pretože obidva družstvá boli herne vyrovnané, naši žiaci boli technickejší, súperi rýchlejší. Tešíme sa aj z druhého miesta a za predvedený vyčerpávajúci výkon chlapcom gratulujeme. 🙂

          • Vianočná pohľadnica

          • V mesiaci november si žiaci 5.  a  6. ročníka pripravili návrhy vianočných pozdravov. Najlepšie práce sme poslali vyhlasovateľovi súťaže  VIANOČNÁ POHĽADNICA -  MKS v Dolnom Kubíne.

        • Turistika KĽAK
          • Turistika KĽAK

          • Výstupom na vrch Kľak  ( 1351 m. n. m. ) naši žiaci ukončili jesennú turistickú sezónu. Menovaný vrch je Národnou prírodnou rezerváciou a nachádza sa v Lúčanskej Malej Fatre.

            Z túry deti síce prišli celé zablatené, niektoré doslova „od hlavy po päty“ (šofér a maminky boli z nás určite  „na nervy“), ale zároveň šťastné, riadne vysmiatie a plné energie pre ďalšie výlety. Sme veľmi hrdí na naše deti ako dokážu zdolať aj  ťažké turistické terény a to s úsmevom na tvári, mnohí aj napriek zdravotným obmedzeniam, že mladší žiaci výkonnostne stačia na tempo starších žiakov a že stále aj po mnohých rokoch fungovania turistických krúžkov,  majú záujem navštevovať s nami rôzne turistické lokality. Veď len na tejto túre bolo 54 detí, pričom mnohým sa už miesto v autobuse neušlo z kapacitných dôvodov.

            Samozrejme, pochvala patrí aj pani učiteľkám, ktoré sú pre turistiku otvorené a práve takéto akcie nám dávajú možnosť spoznať deti aj z inej strany ako vzdelávacej J .

             

            Vrcholom Kľaku vedie vyhľadávaný turistický chodník, vedúci z Fačkovského sedla ďalej na sever hlavným hrebeňom pohoria. Pod vrcholom vo výške 990 m n. m. je Kľacký vodopád.

            Svahy pokrýva zväčša zmiešaný les, vrcholová skalnatá časť je bez porastu, čím umožňuje kruhový výhľad na všetky okolité pohoria VtáčnikKremnické vrchyVeľká FatraStrážovské vrchyŽiar), Veľký Choč, vrcholy Západných a Vysokých TatierPoľanaSitnoInovecVeľká Rača, no tiež Lysú horu a Smrk v Moravsko-sliezskych Beskydách.  Na vrchole stojí veľký kovový dvojkríž a turistický rázcestník.

            Vďaka nezameniteľnému vzhľadu, dobrej dostupnosti a znamenitému výhľadu je vrch častým cieľom organizovaných stretnutí turistov. Pod vrcholom, na súčasnej zelenej turistickej trase, bola v minulosti umiestnená horská chata. Dôkazom sú ostatky základov a dobová fotografia z roku 1947, umiestnená na skale. Pre našich žiakov sa tiež stala oddychovým miestom s krásnym výhľadom.

          • Prednáška o včelách

          • V stredu, 26.10.2022, sa pre našich šiestakov a siedmakov uskutočnila prednáška o včelách a včelárstve. Zo svojimi vedomosťami a skúsenosťami z tejto oblasti sa s nami podelila Ing. M.Studeničová z Dolného Kubína, ktorá sa venuje chovu včiel už niekoľko rokov. Žiaci sa dozvedeli mnoho zaujímavého o živote včiel, o ich obrovskom a nenahraditeľnom význame pre človeka, ale aj pre rastliny a živočíchy. Mali možnosť dozvedieť sa o pomôckach, ktoré včelári potrebujú na svoju prácu, pozrieť si ich, ale aj vyskúšať čerstvý včelí med.

        • Zatmenie Slnka
          • Zatmenie Slnka

          • V utorok, 25. októbra 2022, sa Slnko, Mesiac a Zem dostali na jednu priamku a na Zemi sme mohli pozorovať zatmenie Slnka. Tento zaujímavý úkaz nám opäť pomohol sprostredkovať náš žiak 9. ročníka Miroslav Kubaš, ktorý sa venuje téme Vesmír a na pozorovanie nám poskytol zariadenie Teleskop. Postupne sa pri ňom vystriedali žiaci od druhého až po deviaty ročník. Nie všetkým sa to však podarilo, pretože Slnko na určitý čas zakryla oblačnosť, z ktorej neskôr začali padať zrážky.

            Zatmenie bolo viditeľné v Atlantickom oceáne, severnej Afrike, Európe a juhozápadnej Ázii. U nás bolo toto zatmenie viditeľné ako čiastočné – na juhozápade Slovenska zakryl Mesiac 42 percent slnečného disku, na severovýchode takmer 50 percent. Zatmenie sa začalo o 11. hodine a 16. minúte, maximálna fáza bola o 12.25 hodine, koniec zatmenia o 13.34 hodine. Najbližšie slnečné zatmenie bude zo Slovenska viditeľné až 29.marca 2025.

        • Malý futbal mladších žiakov
          • Malý futbal mladších žiakov

          • Dňa 21.10.2022 sa žiaci 5. a 7. ročníka zúčastnili turnaja v malom futbale mladších žiakov. Súťaž usporiadala ZŠ s MŠ Zákamenné.  Hralo sa na trávnatom ihrisku. Naši chlapci podali super výkon a s prehľadom zvíťazili, čím si zabezpečili postup do okresného kola, ktoré sa uskutoční 7.11.2022 na štadióne v Námestove. Žiakom gratulujeme a ďakujeme za super zvládnuté zápasy, v ktorých sa odrazila ich kvalitná príprava na tréningoch v OŠK Breza a v MŠK Námestovo.

        • Záložky, ktoré spájajú školy
          • Záložky, ktoré spájajú školy

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže a Knižnica Jiřího Mahena v Brne vyhlásili k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2022 už 13. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá pod názvom Záložka do knihy spája školy, tento rok s podtitulom Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie.

            Cieľom česko-slovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a osemročnými gymnáziami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh. Žiaci zo Slovenskej republiky vytvoria záložku do knihy, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnia tému projektu a vymenia si ju so žiakmi z  pridelenej partnerskej školy z Českej alebo Slovenskej republiky. Výmenu záložiek môžu školy využiť k nadviazaniu spolupráce, kontaktov alebo na poznávanie jazyka, literatúry, histórie, kultúry, regionálnych zvykov či života žiakov pridelenej školy a zároveň aj ako prierezovú tému do Školského vzdelávacieho programu alebo ako súčasť školského projektu.

            Tento rok bola našej škole pridelená Základná škola s materskou školou Hul, ktorú navštevuje 130 žiakov a okrem žiakov z obce ju navštevujú aj žiaci z Radavy a Vlkasu. Obec Hul sa nachádza v okrese Nové Zámky a má 1212 obyvateľov. Teší nás, že prostredníctvom tohto projektu môžeme nielen potešiť žiakov partnerskej školy peknými záložkami, ale aj  spoznávať nové obce na Slovensku. 

          • Tisíc a jedna stories

          • Dňa 11.októbra sa žiaci od štvrtého po deviaty ročník zúčastnili divadelného predstavenia pod názvom Tisíc a jedna stories, na motívy rozprávok z knihy Tisíc a jedna noc. Anglicko-slovenská rozprávka, koncipovaná ako učebná pomôcka pre žiakov základných škôl, vznikla v spolupráci s Divadlom ZkuFraVon. Rozprávka z exotických čias, keď ľudia ešte lietali na kobercoch, na chrbte nosili veľryby, dokázali sa rozprávať s vtákmi a zároveň príbehy plné zázrakov a ľudskej múdrosti – to bolo témou dvojjazyčného predstavenia. Jeho cieľom bolo zároveň ľahkou a atraktívnou formou rozvíjať jazykové schopnosti detí, obohatiť hodiny anglického jazyka, a zároveň ponúknuť deťom jedinečný umelecký zážitok z divadelnej hry v cudzom jazyku. 

        • Talentagent
          • Talentagent

          • Milí rodičia a žiaci,

            naša škola sa na stránke https://www.talentagent.sk/ zapojila do súťaže NAJKRAJŠIA VÝZDOBA. V hlasovaní sme získali krásne 2. miesto. Veľká vďaka patrí nielen učiteľom a žiakom, ktorí sa na výzdobe podieľali, ale všetkým, ktorí prispeli k peknému umiestneniu SMS hlasovaním. Ako cenu sme získali rádio, určite ho využijeme pri výchovno-vzdelávacom procese. 

            Ďakujeme!